Op 7 en 8 juli a.s. vindt voor het derde achtereenvolgende jaar het succesvolle Drakenbootfestival op het Apeldoorns kanaal plaats. Twee dagen lang kan het publiek genieten van kleurrijk versierde boten, het gedrum op de trommels en allerlei feestelijke activiteiten. Want… een drakenbootfestival speelt zich natuurlijk niet alleen af op het water. Ook aan wal vindt er van alles plaats. Zo kan het publiek kennismaken met heerlijke Oosterse lekkernijen, maar zijn er ook unieke optredens van straatartiesten (o.a. een spectaculaire Chinese vlaggendans), zangers, dj’s en dansacts. Ook een culturele markt ontbreekt niet en er is voldoende vermaak voor de kinderen. Kortom; het Drakenbootfestival is leuk voor jong & oud!


Een waar spektakel!

Het Drakenbootfestival in Apeldoorn is in twee jaar tijd uitgegroeid tot een populair evenement. Vorig jaar trok het festival zowel op zaterdag als op zondag maar liefst 10.000 bezoekers. En… niet voor niets, want het is een waar spektakel om vanaf de kant de deelnemers te zien strijden om de beste tijd! Met prachtig gekleurde boten, die versierd zijn met een drakenkop en -staart, moet een afstand worden afgelegd van 250 meter. Dit alles gebeurt met 17 personen inclusief een trommelaar voor een motiverend ritme en een stuurman die al staand de boot in een rechte lijn moet sturen. De boten die dit jaar worden gebruikt zijn originele drakenboten die onlangs zijn aangekocht in China.

Rituelen
Het drakenbootracen is meer dan 2000 jaar geleden ontstaan als vruchtbaarheidsritueel. De race werd gehouden in de hoop dat er voldoende regen zou vallen voor de gewassen. Ook gaf het aanleiding om de draak, de meest vereerde van de Chinese dierenriem en het symbool voor water, te aanbidden. Een ander ritueel is ‘het ontwaken van de draak’. Voordat de race begon, bracht een priester een stip aan op de ogen van de draak waardoor hij ‘ontwaakte’ en zijn ogen opende. Met dit prachtige ritueel wordt ook het Drakenbootfestival in Apeldoorn geopend.

Wereldsport
De oorsprong van het drakenbootracen ligt in China. Eind jaren tachtig werd de sport in Europa en Amerika geïntroduceerd.In Nederland kreeg de drakenboot bekendheid tijdens Sail’90 in Amsterdam. Inmiddels is er zelfs een Nederlandse Drakenboot Federatie (de NDBF) en worden er wedstrijden georganiseerd om o.a. het Nederlandse kampioenschap.

Goed doel!
Het Drakenbootfestival in Apeldoorn wordt georganiseerd door Stichting Kanaal Centraal. Ieder jaar doneert de stichting een deel van de opbrengst aan een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Dans en Sport; een Apeldoornse stichting die het kinderen uit zgn. “kwetsbare gezinnen” (financieel) mogelijk maakt om te sporten of te dansen.

Meer informatie
Het Drakenbootfestival vindt in het weekend van 7 en 8 juli (beide dagen vanaf 11.00 uur) plaats aan de kanaaloevers in het centrum van Apeldoorn. Het is vrij toegankelijk voor publiek en is vanuit het gehele land gemakkelijk en snel te bereiken met de auto via de A1 en de A50 en met het openbaar vervoer. Meer informatie over het Drakenbootfestival in Apeldoorn is te vinden op www.drakenbootfestival.com.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie en/of beeldmateriaal over het Drakenbootfestival kunt u contact opnemen met -, in -. Telefoon: -, e-mail: -. Ook kunt u contact opnemen met - van Stichting Kanaal Centraal, Loseweg 35, 7315 BB in Apeldoorn.
Telefoon: -.
Het persbericht incl. beeldmateriaal kunt u downloaden via -.